13 Haziran 2016 Pazartesi

GUSTAVE FLAUBERT MADAME BOVARY KİTAP ÖZETİ



Charles kırda yetişen, her işi beceremeyen, gelişkin bir çocuktu. Annesi onu papazın yanına yollayıp dersler aldırmıştı ve annesinin zoruyla diplomasız doktor olmuştu. Doktorluğu Tostes eyaletinde yapacaktı. Charles için bir eş bulmak gerekliydi ve annesi ona orta yaşlı, çirkin olan Bayan Dubuc'u buldu. Bu kadın Charles'i çok seviyor ve karşılık bekliyordu. 

Bir gece eve atlı bir adam geldi ve Bertaux çiftliğinde hasta olduğunu bildirdi. Charles yatağından fırlayarak çiftliğe gitti. Charles gittiğinde Rouault'u gördü. Bu adam 50 yaşlarındaydı ve bacağı kırılmıştı. Adamın bir kızı vardı. Adı Emma idi. Charles bu kızdan etkilenmişti, her gün çiftliğe gelip gidiyordu. Charles'in eşi de bu duruma çok sinir oluyordu bir süre sonra Charles'in oraya gitmesine izin vermedi. 

Gün geldi ve Dubuc öldü. Charles çok üzüldü ve tekrar çiftliğe gitti. Orda Rouault baba ona sürekli destek oluyordu öyle olacaktı ki bir zaman sonra kızıyla evlendirecekti. Evet Charles ve Emma evlendiler. Evlilikleri monoton ve heyecansız ilerliyordu. Charles eşini çok severken; Emma ise tam tersiydi. Onu çok sıkıcı buluyordu ve onunla evlendiğine pişman olmuştu. 

Günün birinde baloya davet edildiler. Emma baloda Vikont denen birisiyle dans etti. Adamdan çok etkilendi fakat oradan ayrıldılar. Eve dönünce yine eski hayatından bıktı ve dergiler okumaya başladı, hizmetçilere zulüm etmeye. Emma gün geçtikçe yemek yemez oldu gittikçe daha da zayıfladı. Charles, Emma’yı doktora götürdü ve doktor, Emma'nın ortam değiştirmesini söyledi. Bu defa da Yonville kasabasına taşındılar. Bu kasaba onlar için yeni bir hayattı. Orda da Emma sürekli kendilerini gidip gelen Leon'dan hoşlanacaktı. Leon'la ara sıra görüşüyorlar, bakışıyorlardı. Leon ona bir türlü açılamadı, çünkü reddedilmekten korkuyordu. Emma ise hamileydi ve kısa süre sonra çocuğunu doğurmuştu. Emma artık Leon'a namuslu kadın rolü yapmaya çalıştı. Leon ona daha da bağlanıyordu ve en son Leon ondan karşılık alamayınca noter katibi olarak, Paris'e gitti. Emma onun gidişiyle çok üzüldü ama sonra kader karşısına Radolphe'ı çıkardı bu adam ise yardımcısını muayene ettirmeye geldiğinde Emma'yı görmüştü. Sonra Emma'ya iltifatlar etti onu mal ve hayvan panayırının açılışına gelmesi için davet etti. Bu sebeple daha kolay buluşacaklardı. 

Bugünden sonra Emma sürekli Radolphe'a gidiyordu. Bahaneler bulup onun yanında soluğu alıyordu aynı zamanda bebeği Berthe'ye de gerekli önemi vermiyordu. Gün geçtikçe Radolphe ona ilgi göstermiyordu ve Emma bunun farkındaydı. Sonunda tekrar kocasını sevme kararı aldı Radolphe'den uzaklaştı. Kocasının bir ameliyata girmesi için eczacı Homais onu ikna etmek istedi. Bu ameliyat riskliydi. Emma da kocasının bunu yapmasını istedi ve sonunda Hippoly denilen bir adamı ameliyat için ikna ettiler. Charles adamı ameliyat etti ama ameliyat başarısız oldu. Emma ise kocasına sinirlendi, ona hakaret etti çünkü Emma kocasının ünlü olmasını istiyordu. Bu olaydan sonra Radolphe ile kaçmak istedi ve Radolphe'la kaçmak için anlaştılar. Fakat sonra Radolphe bundan vazgeçti. Sonsuza kadar bir kadınla yapamam dedi ve Emma'ya bir mektup yolladı. Emma bunu okuyunca yatağa düştü ve günlerce kendine gelemedi. Kocası her şeyden habersiz bir rahip bulup getirdi. Rahip Emma'ya dualar etti ve Emma ayağa kalktı. Kendini dine adadı. İyi bir kadın oldu derken kocasıyla bir gün tiyatroya gittiler ve orda Leon'u gördüler. Leon geçmişte aşkını açamadığı için pişmandı ve bu kez Emma'yı ikna etti ve tekrar ilişkileri başladı. Genç kadın sürekli sevgilisine bir şeyler almak için borç ediyordu. Sonunda eve haciz geldi ve Emma kocası öğrenmeden durumu halletmek için Leon'a gidip para istedi. Leon dostlarına da sordu ama kimsede o kadar para yoktu. Emma bir umut Radolphe'ın kapısına geldi ve para istedi. Ondan da aynı cevabı aldı. Sonra eczaneye geldi ve oradan zehir aldı. Eve acele gitti ve o zehiri içti. Zehir içtiğini kocası anladı ve ne müdahale etseler de başarısız sonuç aldılar ve Emma öldü. Kocası onu gelinliği ve tacıyla gömmek istedi.

Emma kocasına bir mektup yazmıştı kocası bunu okuyunca Emma'nın ona tüm yaptıklarını gördü. Radolphe'la buluştu ve Emma hakkında sorular sordu. O halde bile Emma'ya karşı acımasız değildi. Adam en sonunda öldü ve küçük kızı ise bir halası yanına aldı ve durumu kötü olduğundan dolayı kız iplik fabrikasında çalıştı.

1 yorum: